Onderzoek

MASSAAL FOERAGERENDE LIBELLEN

In juli 2018 en 2019 ontdekte ik op enkele zeer warme avonden in het Woldlakebos in Noordwest Overijssel grote zwermen Kempense heidelibellen. Deze dieren waren door de extreme warmte in de schemering aan het jagen op kleine insecten die in dit soort omstandigheden hoog gaan vliegen. In een video heb ik getracht dit verschijnsel van statische foeragerende zwermen vast te leggen. In dit artikel is het fenomeen beschreven.

LIBELLENKNUTJES

11-3-2021: Libellenbijtmuggen (Forcipomyia paludis) in de Weerribben. Onderzoek aan libellenbijtmuggen of ook wel libellenknutjes genoemd naar de voorkeur voor bepaalde vleugeladeren van libellen. Uitgevoerd in 2020.

Odonate wing vein preferences in haemolymph sucking Forcipomyia paludis (Diptera: Ceratopogonidae; Odonata)

Odonata, Forcipomyia paludis, libellenknutje, Weerribben-Wieden

Massavlucht van foeragerende Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum) in het Woldlakebos

OOSTELIJKE WITSNUITLIBEL

December 2019: Ontdekking van een nieuwe populatie Oostelijke witsnuitlibellen. Tijdens een inventarisatie ontdekte ik in 2019 een nieuwe populatie van deze soort in Noordwest Overijssel en de bevindingen zijn te lezen in het artikel: Nieuwe populatie van de Oostelijke witsnuitlibel (Leucorrhinia albifrons) in 2019 in Nederland.

Odonata, Leucorrhinia albifrons, Overijssel

oostelijke witsnuitlibel (man)

NACHTVLINDERS

Juli 2019: Start nachtvlinderonderzoek in eigen tuin. Eind 2020 waren er al 142 nachtvlindersoorten ontdekt. Met een LED-emmer en laken werden de nachtvlinders waargenomen. De tuin is één van de landelijke meetnetpunten in de provincie Drenthe. Op de website nachtvlinders.mangereco.nl worden de waarnemingen bijgehouden.