Massale foeragerende zwermen libellen

In juli 2018 en 2019 ontdekte ik op enkele zeer warme avonden in het Woldlakebos in Noordwest Overijssel grote zwermen Kempense heidelibellen. Deze dieren waren door de extreme warmte in de schemering aan het jagen op kleine insecten die in dit soort omstandigheden hoog gaan vliegen. In een video heb ik getracht dit verschijnsel van statische foeragerende zwermen vast te leggen. In dit artikel is het onderzoek beschreven.

Massavlucht van foeragerende Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum) in het Woldlakebos (Weerribben-Wieden) in 2018 en 2019

Libellen

Vanaf mijn jeugd is mijn interesse voor libellen groot. Door de fotografie raakte ik steeds verder geïnteresseerd in deze groep. Op de website dutchdragonflies staan foto’s en korte video’s van de Nederlandse libellenfauna.
Ook het vastleggen van libellen op video heeft geresulteerd in een website Odonata video. Vanaf 2003 bestudeer ik winterjuffers en resultaten zijn te zien op de website Sympecma.

Korte video van een winterjuffer excursie op 18-12-2022

Lezingen

Ik geef al geruime tijd natuurlezingen over insecten. Lezingen kunnen aangepast worden aan de behoefte van de deelnemers. Naast fotografie heb ik jarenlange ervaring met het vastleggen van insecten op video.
Een lezing door mij wordt ondersteund met (korte) video’s.

Het filmen en samenstellen van een goede video kost tijd, maar geeft veel voldoening. Het is vaak een waardevolle aanvulling op een lezing. Met video kan bijvoorbeeld een goed beeld geven van het gedrag van insecten in hun leefomgeving.

Onderzoek Libellenbijtmug (Forcipomyia paludis)

11-03-2021: In 2008 werd de libellenbijtmug (Forcipomyia paludis) voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dit was in het Nationaal park Weerribben-Wieden. De libellenbijtmug of libellenknutje behoort tot de familie van de knutjes en de vrouwtjes zuigen vocht uit de vleugels van volwassen libellen. In de zomer van 2020 is een onderzoek gedaan naar het voorkomen van deze libellenparasieten in Nationaalpark Weerribben-Wieden. Het onderzoek is gevat in een publicatie in het tijdschrift Libellula van de Duitstalige Libellenonderzoekers (GdO). Verder over dit onderwerp aandacht in Nature Today.

Het onderzoek is gepubliceerd in een editie van het tijdschrift Libellula (Supplement 16). Dit gehele nummer is geschreven ter ere van de 80 jarige verjaardag van Hansruedi Wildermuth, een Zwitsers Odonatoloog. Het artikel: Odonate wing vein preferences in haemolymph sucking Forcipomyia paludis (Diptera: Ceratopogonidae; Odonata). Libellula Supplement 16: 189-200.