Onderzoek Libellenbijtmug (Forcipomyia paludis)

11-03-2021: In 2008 werd de libellenbijtmug (Forcipomyia paludis) voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dit was in het Nationaal park Weerribben-Wieden. De libellenbijtmug of libellenknutje behoort tot de familie van de knutjes en de vrouwtjes zuigen vocht uit de vleugels van volwassen libellen. In de zomer van 2020 is een onderzoek gedaan naar het voorkomen van deze libellenparasieten in Nationaalpark Weerribben-Wieden. Het onderzoek is gevat in een publicatie in het tijdschrift Libellula van de Duitstalige Libellenonderzoekers (GdO). Verder over dit onderwerp aandacht in Nature Today.

Het onderzoek is gepubliceerd in een editie van het tijdschrift Libellula (Supplement 16). Dit gehele nummer is geschreven ter ere van de 80 jarige verjaardag van Hansruedi Wildermuth, een Zwitsers Odonatoloog. Het artikel: Odonate wing vein preferences in haemolymph sucking Forcipomyia paludis (Diptera: Ceratopogonidae; Odonata). Libellula Supplement 16: 189-200.